Ga naar de inhoud

Een half jaar later…

 

Vandaag is het exact een half jaar geleden – het was op Wereldkankerdag 2024 – dat bij boekhandel Post Scriptum in Schiedam mijn boek “Verzonken horizon” werd gepresenteerd. Met het schrijven van een boek ging een lang gekoesterde wens van mij in vervulling. Ik had alleen niet gedacht dat het onderwerp mijn ziekte zou zijn. Wat is er sinds die boekpresentatie in die overvolle winkel aan het Hof van Spaland in Schiedam, waardoor ik me voor even een ‘echte schrijver’ waande, allemaal gebeurd?

Controle scan
Het belangrijkste voor mij en mijn dierbaren is dat een maand of twee later weer een controle scan plaatsvond. De uitslag daarvan was positief, dat wil zeggen dat de verstekeling in mijn hoofd zich vooralsnog koest houdt en zonder te muiten met mij mee blijft varen.

Donatie aan KWF
Aan de verschijning en de presentatie van mijn boek schonken zowel lokale als regionale media aandacht. Daardoor zijn ongetwijfeld nog wat extra boeken verkocht. Via intekening vooraf (pre-order) waren bijna 280 exemplaren verkocht. In de afgelopen maanden zijn er daarnaast nog een stuk of vijftig exemplaren extra verkocht. Geen aantallen die je doen duizelen, maar desondanks heeft dat tot nu toe een mooi bedrag opgeleverd voor KWF Kankerbestrijding. De volledige verkoopopbrengst minus de productiekosten schenk ik immers aan KWF. In april mocht ik dan dan ook een symbolische cheque ter waarde van €2750,- overhandigen aan Marlyn Mangal, vrijwilligster bij KWF. Binnenkort zal mijn uitgever Klare Taal namens mij een tweede schenking doen. Ook de opbrengst van alle boeken die vanaf nu nog verkocht worden, gaat volledig naar KWF. Een goeie reden om tot aanschaf van mijn boek over te gaan volgens mij. Misschien voor jezelf of voor iemand die helaas ook direct of indirect met een ziekte als kanker te maken heeft.


Aandacht voor het boek
Om het bedrag dat KWF via de verkoop van mijn boek ontvangt – ook al is het een druppel op een gloeiende plaat wil ik me daar toch voor blijven inzetten – zo hoog mogelijk te maken, heeft mijn uitgever getracht (landelijke) publiciteit te generen en geprobeerd om mijn boek via meer kanalen beschikbaar te stellen. Helaas heeft dat tot op heden nauwelijks effect gesorteerd. Teleurstellend vind ik vooral dat instanties die op de een of andere manier verwantschap hebben met kanker of hersenletsel geen mogelijkheden zagen (of wilden zien) om met mijn uitgever mogelijkheden te verkennen om mijn boek bij de doelgroepen, waarvoor “verzonken horizon” specifiek is bedoeld, onder de aandacht te brengen. Daarnaast realiseer ik me natuurlijk dat de vijver waarin mijn boek terecht is gekomen, klein en overvol is. Veel mensen, waaronder schrijvers van naam, brengen immers een boek uit. Het valt niet mee om in die vijver bij al die vissende boekhandels en media op te vallen en ‘gevangen’ te worden. Dat het onderwerp van mijn boek ‘verzonken’ is, helpt natuurlijk ook niet mee..

Stef Bos
Desondanks blijf ik af en toe nog op mijn manier aandacht vragen voor mijn boek. Via de Stichting ‘No Guts No Glory’ mochten mijn lief en ik onlangs een optreden van Stef Bos bijwonen, inclusief een ‘meet and greet’ vooraf. Daarbij kon ik het niet laten om Stef – tevens  ambassadeur van de Hersenstichting – ook een exemplaar te geven. Omdat brutale mensen de ‘halve wereld’ schijnen te hebben, vroeg ik hem aansluitend of hij wellicht op basis van mijn boek een lied zou willen schrijven. Zoals hij ook enige tijd geleden in het tv programma ‘Serenade’ naar aanleiding van persoonlijke levensverhalen unieke liederen schreef. De zanger gaf aan in gesprek te zijn over een vervolg van dit programma, dus ik wacht af.

Nieuw boek
Ook wanneer er geen muziek in mijn boek zit, ben en blijf ik trots op het eerste boek dat ik geschreven heb. Ik geef toe, ook ijdelheid speelt daarbij een rol, niets menselijks is mij vreemd. Daarom denk ik dat een volgend boek van mijn hand mij op het lijf geschreven is. Ik heb even nagedacht over een mogelijk vervolg op “Verzonken horizon”. Met titels als “Verdronken horizon”, “Verzonnen horizon” of misschien wel “Verdwenen horizon”. Maar waarom zou ik voortdurend met die horizon bezig zijn en wederom mijn ziekte laten bepalen waarover ik schrijf? Terwijl er ook nog altijd die niet voltooide roman is, waaraan ik een jaar of zeven, acht geleden vol enthousiasme ben begonnen. Om goed beslagen ten ijs te komen, volgde ik destijds zelfs een Schrijfweek in Spanje, diverse workshops en liet ik mijn synopsis door een ervaren schrijfcoach onder de loep nemen. Ruim 40.000 woorden (ongeveer een half boek) schreef ik al. Mijn plan was om na mijn verhuizing in 2021 dat boek, een roman, te voltooien. Onlangs ben ik er weer in gedoken, ik ‘zit’ weer helemaal in het verhaal. Het gaat over een man van middelbare leeftijd die zijn vader, die lijdt aan dementie, steeds meer ziet aftakelen. Dat is deels gebaseerd op autobiografische ervaringen. Hierop aansluitend heb ik met de dikke duim diep in mijn mond wat verhaallijnen erbij verzonnen. Terwijl de afstand tussen zoon en vader steeds groter wordt, komen geheimen uit het verleden steeds dichterbij. Zoals gezegd ben ik al een eind op weg. Ook een titel heb ik al: “Onvoltooid Vergeten Tijd”. Hoe het precies afloopt, weet ik zelf nog niet, maar dat maakt van schrijven juist zo’n leuk tijdverdrijf. Zeker in mijn situatie. Elke dag tweemaal een uurtje, anderhalf uur schrijven. Hoe mooi zou het zijn om dan over een half jaar –  iets later mag ook – bij boekhandel Post Scriptum een volgend boek te presenteren. Als de meesten mensen, die “Verzonken horizon” hebben gekocht dan weer een exemplaar aanschaffen, blijft er weer een mooi bedrag over. Deze keer dan voor Alzheimer Nederland natuurlijk…

Waar koop je ”Verzonken horizon”?
In de tussentijd is “Verzonken horizon” natuurlijk nog gewoon te koop. Klik op onderstaande button als je een of meerdere boeken wil bestellen via Uitgeverij Klare Taal. Je kan het boek op dit moment ook in de winkel kopen bij:

Ook via Bol.Com is ”Verzonken horizon” verkrijgbaar. Klik hiervoor op deze link. Let wel: bij bestelling via Bol.Com gaat niet de volledige opbrengst naar KWF Kankerbestrijding!

Bestel boek

Copyright © 2024 Verzonkenhorizon.nl - Website ontwikkeld door Rood Fruit B.V.